CKA ESHTE PHISHING
Jedna organizacija ili pojedinac koristi "Phishing" ('pecanje') kada pokušava da na nezakonit način osigurava osetljive lične informacije od vas, kao što su: vaš ID korisnika, lozinku, broj bankarskog računa, brojeve kreditne kartice, itd
 
Oni će zatim koristiti informaciju koju ste im vi dali za pristupanje vašem računu za nezakonite ciljeve npr. da izvrši prevare sa kreditnom karticom, sa brojevima kreditne kartice koju ste vi pogrešno dali pojedincu ili 'phishing' organizaciji.
Kako izgleda obični Phishing ? Uobicajene tehnike koje su koristili phishing prevaranti ukljucuju ali se ne ogranicavaju na: Slanje e-mail poruka, koriste lažne elektronske adrese, logo grafike i slicne tekstove, kao veb-stranice banke ili naš e-mail sa ciljem prevare i prikupljanja osetljivih podataka. Izmenjuju imena domena da bi izgledali slicni onim koje mi zastupamo: @bekonomike.com. Pokušavaju da pristupe privatnim informacijama putem jedne ili više metoda, takvih kao što su hyperlinks na lažnim stranicama interneta ili preko direktnih formi elektronskih poruka. Na primer, vi možete primiti elektronsku poruku pod tvrdnjom da dolazi iz Banka Ekonomike koji vas pita da kliknete na jednom linku jedne internet stranice unutar elektronske poruke u cilju izmene ili ažuriranja informacija i vaših osetljivih akreditiva iz nekog odredenog razloga. Kada kliknete na link, bicete usmereni na lažnu internet stranicu koja može da vam izgleda veoma slicna sa onom Banke gde ce se od vas tražiti pružanje vaših osetljivih informacija. Elektronske poruke slicne ovim mogu izgledati veoma sofisticirane i da cak sadrže naš dizajn i logo. Nikada im ne verujte. Iz bezbednosnih razloga Banka Ekonomike vam nikada nece poslati elektronsku poruku tražeci od vas da unesete vaše licne podatke. Kako je moguce da ove lažne elektronske poruke izgledaju slicne stranici e- bankarstva našeg sajta? Relativno je jednostavno stvoriti sajt da izgleda slicno sa legitimnim sajtom neke organizacije kopiranjem izgleda sajta sa interneta.
Kako možemo sprečiti fenomen phishinga? Nemojte kliknuti neku vezu (link) u okviru sumnjive elektronske poruke za stranicu e-Bankarstva naše banke. Politika naše banke je da nikada ne šalje elektronsku poruku da bi se zatražile licne informacije klijenata ili da se savetuju klijenti da se povezuju na e-banking iz adrese elektronske poruke. Svaki put posetite naše e-bankarstvo direktno iz URL trake za adrese na vašem pretraživacu interneta. https://ebanking.bekonomike.com/.  U nastavku su dati neki drugi važni koraci koje možete procitati da biste sebe sprecili od postojanja žrtve 'phishinga': Nikada nemojte otkriti vašu lozinku, ona je privatna. Nemojte dati vaše podatke nekom licu, ili nemojte ih razmeniti putem elektronskih poruka ili telefona. Ne postoji osoblje Banka Ekonomike koje ce vam zatražiti vašu lozinku ili licne podatke na ovaj nacin. Ako dobijete elektronsku poruku koja vas upozorava da ce se vaš racun u Banka Ekonomike zatvoriti ukoliko ne potvrdite vaše licne podatke, nemojte odgovoriti, ili nemojte kliknuti na link elektronske poruke. Držite što dalje licne i finansijske informacije od elektronske poruke. Pre nego što unesete finansijsku informaciju preko interneta, pogledajte da li se pojavljuje HTTPS na traci za adrese interneta, prefiks S (secure).To ukazuje da ce vaša informacija biti bezbedne tokom prenosa. Banka Ekonomike nikada nece zatražiti licne ili finansijske informacije od vas putem jednog obrasca ili u obliku elektronske poruke. Prevaranti vam cesto ukazuju na to da izvršite placanje kao probu ili test, ali budite oprezni jer možete izvršiti stvarnu uplatu. Pogledajte stanje vašeg racuna putem e-bankarstva što je cešce moguce da biste što bolje pratili stanje vašeg racuna i da biste uklonili sumnju lažnih transakcija. Ako primetite nešto sumnjivo, molimo vas, nemojte oklevati i odmah pozovite naš pozivni centar na broj telefona 038 500 500. Vaše izveštavanje ce nam pomoci da sprecimo ove negativne pojave.